Reteta de Sanatate

Publicat la data: 20 Feb 23

Ouă (170 kcal/100 g sau 63 kcal/ un ou mediu fiert)

Inainte de folosire, se spală foarte bine coaja cu apa caldă și detergent pentru vase, pentru a îndepărta posibilele microorganisme patogene, iar apoi se clătesc îndelung; Salmonella, care determină o infecție riscantă la imunodeprimați, copii și gravide se elimină doar prin preparare termică!
Oul este cea mai bună sursă de proteine (14 grame proteine/100g), deoarece conține aminoacizii esentiali, care nu pot fi sintetizati de organism, oligoelemente (seleniu) și vitamine (precum vitamina D, vitamine din complexul B)- extrem de necesare organismului, mai ales în sarcină, dar îmbunătățind și alăptarea.

Salata verde

Detoxifiant, stimulatoare a digestiei și metabolismului, intensifică tranzitul, reglează apetitul și cantitatea de calorii consumată la o masă!

Tomate

Contin >90% apa, fiind bune diuretice și detoxifiante. Conțin vitamine (A – protejează vederea și sistemul endocrin; complexul B – B1, B2, B5, B6 – dezvoltă sistemul nervos, osos și susțin procesele metabolice; C – utilă sistemului cardiovascular, nervos și endocrin; E – sporește fertilitatea, K – nutritivă pentru celulele din sânge) și minerale (potasiu, calciu, magneziu, fier, fosfor și seleniu), acizi organici, enzime și alte substanțe, precum pigmentul licopina, care are rol antioxidant mai puternic decat vitamina C. 
Efectul antioxidant este important în prevenirea cancerelorvde prostă, ovarian, gastric, de colon, osos, și pulmonar.
Dieta mediteraneană a demonstrat că prin consum crescut de roșii sunt favorizate menținerea elasticității și scăderea rezistenței vaselor de sânge, cu scăderea consecutivă a incidenței bolilor vasculare și creșterea speranței de viață.
De evitat la pacientii cu colită de fermentație și gastrită hiperacidă!