Ecografia (ultrasonografia) este studiul imagistic de elecție pentru detectare și caracterizare completă a sarcinilor timpurii având în vedere acuratetea sa, costul redus, profilul de siguranță și disponibilitate crescută.
Confirmarea ecografică a unei sarcini intrauterine timpurii se bazeaza pe vizualizarea sacului gestational, vizibil ecografic încă de la 4-5 saptamani de amenoree. Este important de stabilit în cadrul examinarii ultrasonografice viabilitatea sarcinii, prin decelarea bătăilor cardiace embrionare începând cu 6 saptamani de gestație.
Un alt aspect important care trebuie stabilit în cadrul primei ecografii este localizarea sacului gestațional. Sarcina extrauterină (ectopică) reprezintă implantarea ovocitului fecundat în afara cavităţii uterine, fiind o complicatie a primului trimestru de sarcină care prezintă morbiditate și mortalitate crescute. Studiile susțin o rata a sarcinilor extrauterine situată între 1,3-2,4%. Metodele actuale de diagnostic și tratament ale acestor sarcini au facut ca mortalitatea maternă din aceasta cauză să devină un fenomen rar întalnit la nivel global (0,05%).
În cazul unui istoric de naștere prin operație cezariană, este important de stabilit încă de la inceput că sarcina nu este localizată la nivelul cicatricii, acest lucru putând pune viata mamei în pericol, cu atât mai mult cu cât în ultimul timp rata operațiilor cezariene a crescut la nivel global.
Al treilea element important este numarul de sarcini sau de saci gestationali prezenți. Rolul ultrasonografiei în sarcina gemelară începe cu un diagnostic precoce al sarcinii multiple. Demonstrarea a doi saci gestaționali intrauterini prin utilizarea ultrasonografiei transvaginale este posibila în
că de la 5 săptămâni de gestație. Stabilirea corionicitații este posibila de la sfarsitul primului trimestru de sarcina.
De asemenea, un alt lucru important efectuat în cadrul primei ecografii a sarcinii este datarea acesteia. Masurarea lungimii cranio-caudale a embrionului s-a dovedit o metoda precisa și eficientă pentru stabilirea vârstei gestaționale.
Tabelul 1 ilustreaza elementele care trebuie urmarite in cadrul ecografiei de prim-trimestru.
Tot cu ajutorul ecografiei va fi efectuata si morfologia de trimestru 1. Mai multe detalii despre screeningul prenatal regasiti accesand link-ul