Apariția în creștere a sedentarismului din ultimele trei decade este o problemă de sănătate publică alarmantă la nivel mondial, având în vedere și modificările vieții cotidiene apărute în perioada COVID, respectiv, work from home. Stilul de viață sedentar duce la dezvoltarea a numeroase boli și disfunctii organice, 70% dintre ele fiind rezultatul inactivității. Conform Organizației Modiale a Sănătății, un stil de viața lipsit de activitate fizică este asociat cu o creștere a mortalității de orice cauza, a mortalității prin boli cardiovasculare (CV), a incidenței obezității și bolilor metabolice.
În prezent, unul din patru adulți este inactiv din punct de vedere fizic, proporție care suferă o creștere îngrijorătoare. Exercițiul fizic este unul din cele mai accesibile metode de prevenție, iar specialiștii pun accentul pe creșterea activității fizice, recomandând un program de severitate medie, de minim 30 de minute pe parcursul a minim 5 zile pe săptămână.
Prevenția bolilor CV
Numeroase studii demonstrează că riscurile CV sunt într-o relație invers proporțională cu nivelul de activitate fizică. Exercițiile aerobice aduc beneficii în cazul metabolismului lipoproteinelor, cu o scădere a nivelului VLDL și o creștere a nivelului HDL. Regularitatea în activitatea fizică duce la scăderea markerilor inflamatorii și, de asemenea, la scăderea riscului de accident vascular cerebral prin modificarea factorilor hemostatici asociați cu tromboza.
Prevenția diabetului zaharat (DZ) și a obezității
Exercițiile de tip aerobic duc la scăderea incidenței DZ de tip 2 prin creșterea controlului glicemic și a sensibilității la insulină. Greutatea corporală este în sine un factor de risc major pentru dezvoltarea bolilor CV. În comparație cu restricția calorică, creșterea consumului caloric prin exerciții fizice este asociat cu o reducere importantă a grăsimii corporale.
Beneficii oncologice
Activitatea fizică duce la o modestă creștere a protecției împotriva anumitor anomalii neoplazice, dintre care menționăm neoplaziile mamare, renale, pulmonare, intestinale. Datele din literatură sugerează o ușoară scădere a apariției cancerului colorectal, atât proximal, cât și distal, în cazul unor programe fizice regulate. Studii observaționale au subliniat existența unei legături între rata supraviețuirii si activitatea fizica, cu precădere în cazul pacienților cu neoplazii mamare, colorectale sau cancer de prostată.
Beneficii pe metabolismul mineral-osos
Exercițiile de forță asociază o creștere a densității mineral-osoase, cu beneficiu în cazul pacienților cu osteoporoză, exercițiile fizice fiind asociate cu un risc scăzut de fractura de șold.
Alte beneficii raportate: creșterea ratei renunțării la fumat, îmbunătățirea funcțiilor cognitive, atât la tineri, cât și la persoanele în vârstă, o creștere a calității somnului, o scădere a nivelului de stres și anxietate. În cazul femeilor însarcinate s-a observat scăderea riscului de creștere excesivă în greutate, o rata scăzută a incidenței DZ gestațional și a depresiei post-partum.
Pacienților le sunt puse la dispozitie numeroase metode pentru a crește consumul caloric, fiecare individ având posibilitatea de a alege alături de specialiștii din domeniu.