Cancerul mamar este al doilea cel mai frecvent cancer la nivel mondial, după cancerul pulmonar, și cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor. 1 din 8 femei la nivel mondial suferă de acestă patologie, iar în Europa un pacient moare din cauza acestui diagnostic la fiecare 6 minute. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a stabilit ca octombrie să fie declarată Luna Internaţională a Conştientizării Cancerului Mamar, respectiv a prevenirii cancerului de sân.
Cel mai frecvent, cancerul mamar afectează femeile cu vârstă de peste 50 de ani, însă 1 din 5 cazuri sunt întalnite la paciente înainte de aceasta vârstă. Cea mai frecventă forma de prezentare este nodulul, care apare sub forma unei leziuni dure, imobile în stadii avansate, cu margini greu de delimitat la palpare. Alte semne care pot apărea sunt: modificări la nivelul tegumentului mamar, modificări ale formei sau dimensiunii unuia dintre sâni, modificarea culorii pielii sânului, retracția sau secreția mamelonului.
Conform Societății Europene de Medicină Oncologică, programele de screening, care cuprind mamografii regulate recomandate femeilor cu vârstă între 50 si 70 de ani, reduc mortalitatea asociată cancerului de sân cu 40%. Mamografia reprezintă o radiografie ce folosește doze mici de radiații, cu ajutorul careia se pot depista leziuni maligne în stadii incipiente și nu este o explorare dureroasă, ci doar generatoare de disconfort.
Screeningul mamar pe grupe de vârstă
Ecografia mamară nu este o metodă de screening, dar este recomandată complementar mamografiei pentru pacientele cu densitate mamară crescută. Fiind o metodă neinvazivă, este recomandată efectuarea ei anuală după vârsta de 30 de ani.
O situație aparte o reprezintă femeile cu rude de gradul 1 diagnosticate cu cancer mamar. În acest caz se recomanda începerea screeningului cu 10 ani anterior vârstei de diagnostic.
O metoda adjuvantă screening-ului, dar foarte importantă, o reprezintă autoexaminarea sânilor. Deși necesită educarea pacientelor, Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă aceasta metodă în scopul responsabilizării și sensibilizării pacientelor cu risc.